Coleslaw z młodej cukinii

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta surówka smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za cukinią.

Składniki:

  • ● młoda cukinia (ok. 15 cm)
    ● 2 marchewki
    ● 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
    ● łyżka śmietany lub majonezu
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałązka koperku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Coleslaw z młodej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na ok. 30 minut. Osączamy z nadmiaru soku.

  • 2. Marchewki obieramy i myjemy. Kawałek odkładamy. Resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy, dodajemy odciśniętą cukinię, marchewkę, śmietanę lub majonez. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Odłożony kawałek marchewki kroimy w słupki. Sałatkę dekorujemy koperkiem i paskami marchewki.

Porady

RADY Agnieszki Marzec Dietetyczną wersję surówki przygotujemy, używając jogurtu naturalnego zamiast majonezu lub śmietany. Będzie idealna jako dodatek do mięs pieczonych na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować