cold brew - kawa zaparzana na zimno

5 (180 ocen)

COLD BREW to sposób zaparzania kawy na zimno. Kawa zaparzona w ten prosty sposób jest delikatniejsza i mniej kwaśna w smaku, ale nadal aromatyczna, pobudzająca i orzeźwiająca. Cold brew to świetna alternatywa dla popularnej mrożonej kawy.

Składniki:

  • 60g świeżo zmielonej kawy
    1 litr przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy Kawa mrożona

Cold brew - kawa zaparzana na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy wodą. Pojemnik , w którym "zaparzamy" kawę szczelnie zamykamy, aby nie dostały się do kawy obce aromaty. Odstawiamy do lodówki. Po upływie doby napój przecedzamy.
  • zaparzacz do kawy 2. Do wykonania tej kawy proponuję użyć tradycyjnego zaparzacza do kawy (zdj).

Porady

Cold brew możemy przechowywać do kliku dni w lodówce bez utraty aromatu. Możemy pić za równo na gorąco jak i na zimno. Tak zaparzoną kawę możemy użyć jako bazę do napojów na zimno jak i gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować