Cold Brew - kawa idealna na lato!

5 (198 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem!

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kawa ziarnista - 70 g (choć widziałam też przepisy na 200g)
    Woda przegotowana, ostudzona - 1 l
    Kostki lodu
    Mleko (opcjonalnie)
    Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Cold brew - kawa idealna na lato! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak.

    Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.

    Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

Porady

Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować