Codzienny chleb z Vermont

0 (0 ocen)

Pyszny chleb pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, na zakwasie.

Składniki:


  • Zaczyn:
    140 g mąki pszennej typ 650
    170 g wody
    30 g aktywnego zakwasu
    Ciasto właściwe:
    680 g mąki pszennej typ 650
    80 g mąki żytniej razowej
    420 g wody
    20 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Codzienny chleb z vermont - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut. Posypać solą i ponownie zagnieść. Odstawić na 2,5 godziny do wyrastania, w międzyczasie odgazować, po 75 minutach. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni. Chleb studzimy na kratce, kroimy po dokładnych ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować