A la cobb salad

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Wymyślona przez niejakiego Roberta Cobba, który będąc głodnym zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka.

  • 45 min

Składniki:

  • Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    2 łyżki musztardy Dijon
    1 mały roztarty ząbek czosnku
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1/2 szklanki oliwy
    Sałatka: 500 g piersi kurczaka
    2 awokado
    1 sałata lodowa
    skwarki z 100 g bekonu
    3 pomidory pokrojone w kostkę
    100 g sera Roquefort
    2 jajka na twardo pokrojone drobno
    4 dymki

A la cobb salad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał.
    Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado , jego miąższ także pokroiłem w kostkę.
    W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, jajka i szczypiorek. Polałem sosem, delikatnie wymieszałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Komentarze

Podobne przepisy