Clafoutis z wiśniami

0 (0 ocen)

Dla jednych wspaniały deser francuski dla innych po prostu zakalec z owocami ;-)

Składniki:

  • Na jedno małe naczynie żaroodporne :

    50g mąki pszennej
    75ml śmietanki 30%
    75ml mleka
    Masło do wysmarowania formy
    Garść drylowanych wiśni
    2 łyżki cukru + 1 do posypania formy
    Cukier puder
    1 duże jajo
    1 żółtko

Clafoutis z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, mleko i śmietankę - dokładnie mieszamy.

    Foremkę natłuszczamy masłem i wysypujemy dokładnie cukrem. Wkładamy do niej owoce i zalewamy je ciastem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180' i pieczemy ok. 30 - 35 minut do suchego patyczka.

    Posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe.

Porady

Można użyć innych świeżych lub mrożonych owoców, np. jagód, czereśni, truskawek itd :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy