CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

  • wyświetlono: 1758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym.

Mariola123
  • 10 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Ciasto półkruche:
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
3 duże łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza :
4-6 białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałów do posypania
Galaretka :
3 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek
1 litr wody
Śmietana :
600 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

  • Mariola Łyczak1. Składniki ciasta półkruchego umieszczamy w misie robota i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. W razie konieczności, gdyby nie chciało się skleić dodajemy 1 łyżkę śmietany. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
    Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C.
    Ciasto po upieczeniu studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce.
  • ciasto2. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin.
    Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona.
    Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto z galaretkami wykładamy bitą śmietanę, równo ją rozsmarowując i układamy bezę. Ciasto chłodzimy ponownie około 2 godzin.
    Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki mokrym nożem.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibeza

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: joanna30

Wiśniowa chmurka

Ciasto jest bardzo delikatne i...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

chmurka

Dodane przez: klaudia1984

Malinowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z malinami,...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka , czyli lekkie...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto malinowa chmurka

Spód kruchego ciasta zalany jest...

Dodane przez: zanetka155

Cisto Kefirek

przepis dostałam od babci

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE