Cisateczka zbożowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dietetyczne, szybkie w zrobieniu i przepyszne. Posmakują każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • *150 g masła
    *1/2 szkl. cukru
    *op. cukru waniliowego
    *150 g płatków owsianych lub otrębów pszennych (ja wolę otręby)
    *1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
    * ok. 5 łyż mąki (do uzyskania dobrej konsystencji)
    *1-2 jajka
    *szczypta proszku do pieczenia
    *kilka kostek gorzkiej czekolady

Cisateczka zbożowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszać, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia.
  • 2. Do masła dodać płatki owsiane, orzechy i jajka. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Masa powinna mieć dosyć gęstą konsystencję.
  • 3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ciasteczka w odstępach ok. 2-3 cm. Kształt zależy od gustu, ja zrobiłam okrągłe i płaskie. Na wierzch każdego ciastka położyć kilka kawałków czekolady. Piec 10-15 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy