Cinnamon rolls czyli bułki z cynamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te słynne amerykańskie bułki przygotowuję wieczorem, a rano piekę.

Składniki:

  • Na 18 bułek
    ● 70 dag mąki
    ● 7 g drożdży instant
    ● 1 szkl. mleka
    ● 10 dag masła
    ● 7 dag cukru
    ● 3 jajka
    ● szczypta soli
    ● 15 dag brązowego cukru
    ● 2 łyżki cynamonu
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 1-2 łyżki śmietany

Cinnamon rolls czyli bułki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: mleko podgrzewamy,
    dodajemy 8 dag
    masła i cukier, mieszamy.
    Drożdże i 60 dag mąki mieszamy.
    Miksując, stopniowo
    dodajemy mleko, jajka, sól
    i resztę mąki. Gdy ciasto będzie
    sprężyste, oprószamy
    mąką. Przykrywamy i odstawiamy,
    aż podwoi objętość.
  • 2. Ciasto uderzamy pięścią.
    Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Zostawiamy na
    10 minut. Resztę masła roztapiamy
    i studzimy. Ciasto
    rozwałkowujemy (30x40 cm)
    i smarujemy masłem. Posypujemy
    brązowym cukrem
    wymieszanym z cynamonem.
    Zwijamy wzdłuż dłuższego
    boku jak roladę.
  • Bułeczki z cynamonem – Cinnamon Rolls 3. Roladę kroimy na 18 równych
    kawałków. Układamy na
    wyłożonej papierem do pieczenia
    blasze. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Pieczemy ok.
    25 minut w 160 °C. Studzimy.
  • 4. Śmietanę ucieramy z cukrem
    pudrem. Lukrem smarujemy
    bułki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy