Cinnamon rolls czyli bułki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto: mleko podgrzewamy,
dodajemy 8 dag
masła i cukier, mieszamy.
Drożdże i 60 dag mąki mieszamy.
Miksując, stopniowo
dodajemy mleko, jajka, sól
i resztę mąki. Gdy ciasto będzie
sprężyste, oprószamy
mąką. Przykrywamy i odstawiamy,
aż podwoi objętość.
2.Ciasto uderzamy pięścią.
Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Zostawiamy na
10 minut. Resztę masła roztapiamy
i studzimy. Ciasto
rozwałkowujemy (30x40 cm)
i smarujemy masłem. Posypujemy
brązowym cukrem
wymieszanym z cynamonem.
Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku jak roladę.
3.Roladę kroimy na 18 równych
kawałków. Układamy na
wyłożonej papierem do pieczenia
blasze. Odstawiamy
do wyrośnięcia. Pieczemy ok.
25 minut w 160 °C. Studzimy.
4.Śmietanę ucieramy z cukrem
pudrem. Lukrem smarujemy
bułki.
Komentarze