Cinnamon buns

0 (0 ocen)

Tradycyjne amerykańskie bułeczki cynamonowe. Uwaga uzależniają!!

Składniki:

  • Ciasto:
    7 gram suchych drożdży
    1/2 szkl. przegotowanego mleka
    1/2 szkl. ciepłej wody
    1/4 szkl. cukru
    1/3 szkl. masła
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    od 3 i 1/2 do 4 szkl. mąki

    Wypełnienie:
    1/2 szkl. roztopionego masła
    3/4 szkl. cukru pudru
    2 łyżki mielonego cynamonu
    1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich

    Polewa:
    4 łyżki masła
    2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    od 3 do 6 łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Cinnamon buns - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W małej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić.
    W dużej misce wymieszać mleko, cukier, roztopione masło, sól i jajko.
    Dodać 2 szkl. mąki i wymieszać do uzyskania lepkiego ciasta.
  • 2. Do ciasta dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać. Dodawać pozostałą mąkę do uzyskania "jędrnego ciasta"
  • 3. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 10 minut. Umieścić w dobrze natłuszczonej misce, przykryć i odstawić na bok do podwojenia swojej objętości ( trwa to od 1 godz do 1,5 godz)
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 na 25 cm. Ciasto solidnie posmarować roztopionym masłem.
  • ciasto z cynamonem i cukrem 5. Cynamon wymieszać z cukrem pudrem . Posypać tym ciasto. Delikatnie skropić ciasto z wypełnieniem roztopionym masłem.
  • ciasto z całym nadzieniem 6. Ciasto z cynamonem posypujemy orzechami
  • rolowanie ciasta 7. Rolujemy ciasto od dłuższego boku
  • 8. Zrolowane ciasto kroimy na 12-15 części. Dno formy do pieczenia smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
  • ułożone w formie 9. Ułóż ciasno wokół siebie plastry bułeczek. Przykryj i odstaw na bok na 40 min
  • 10. Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru (ok 30-40min)
  • 11. Polewa:
    Masło, cukier i ekstrakt ucieramy w misce dodając po łyżce gorącej wody. Ucieramy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewamy chłodne bułeczki

Porady

Ciasta do wyrośnięcia nie odkładamy w ciepłe miejsce np. koło kaloryfera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować