Ciepłe owoce pod słodką kołderką

0 (0 ocen)

Zamiast jeść kaloryczne batoniki wolę pałaszować zdrowe i słodkie owoce

Składniki:

  • filiżanka malin, filiżanka jeżyn, filiżanka winogron, 2 brzoskwinie, filiżanka mąki, 1/2 kostki masła, łyżka cukru pudru, łyżka cukru

Ciepłe owoce pod słodką kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny, jeżyny i winogrona wsyp na sito, umyj starannie i pozostaw na nim, aby odciekł nadmiar wody. Brzoskwinie przekrój na połowy, usuń pestki, a miąższ pokrój w kawałki. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej pokrojone w małe kawałeczki masło i wsyp cukier puder. Połącz je z sobą tak, aby powstały małe grudki ciasta. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ułóż owoce i posyp cukrem. Całość przykryj kruszonką. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Porady

Ta owocowa potrawa smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła. Zamiast posypać owoce cukrem, możesz je polać niewielką ilością miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy