Ciepłe owoce pod słodką kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny, jeżyny i winogrona wsyp na sito, umyj starannie i pozostaw na nim, aby odciekł nadmiar wody. Brzoskwinie przekrój na połowy, usuń pestki, a miąższ pokrój w kawałki. Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej pokrojone w małe kawałeczki masło i wsyp cukier puder. Połącz je z sobą tak, aby powstały małe grudki ciasta. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ułóż owoce i posyp cukrem. Całość przykryj kruszonką. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Porady
Ta owocowa potrawa smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła.
Zamiast posypać owoce cukrem, możesz je polać niewielką ilością miodu.
Komentarze