Ciepłe lody z chryzantemą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny smak w nowej jesiennej odsłonie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 rożków waflowych

    chryzantemy bezowe:
    160 g białek
    320 g cukru drobnego do ciast i wypieków, łatwo rozpuszczalny
    75 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka pasty waniliowej

    tylka Wilton 81 do chryzantem
    tylka Wilton 70 do listków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciepłe lody z chryzantemą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem 1. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy do ochłodzenia, jednocześnie dodajemy aromat i sok cytrynowy (trwa to około 8-10 minut, w zależności od mocy miksera). Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę.
    kwiaty.
  • chryzantemy 2. Krem dzielimy na 3 części. Jedną pozostawiamy białą lub barwimy na żółto. Drugą część barwimy np. na fioletowo, a trzecią cześć na zielono.

    Za pomocą worka cukierniczego na gwoździk nakładamy kopczyk w kolorze białym lub żółtym. Za pomocą tylki Wilton 81 tworzymy fioletowe płatki układając chryzantemę. Tylką Wilton 70 robimy kilka zielonych listków.
  • lody 3. Każdy rożek napełniamy białym kremem bezowym. Na wierzchu układamy chryzantemę.

    Lody od razu gotowe są do spożycia.

    Lody można przechowywać około 7 dni w temperaturze pokojowej.

Porady

Przepisy na krem białkowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa Zobaczcie i porównajcie, która wersja bardziej Wam odpowiada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować