CIEPŁE LODY RABARBAROWO-JAGODOWE

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chyba każdy pamięta z dzieciństwa ciepłe lody? Są to pyszne, małe słodkości oblane czekoladą. Każdy za nimi przepada, ci mali jak i duzi. Te są smakowe o lekko kwaskowatym posmaku jagód i rabarbaru.

Składniki:

  • ZESTAW B:

    składniki podstawowe:
    * białka jaja 3 szt.
    * mascarpone 50 g.
    * rabarbar 2 łodyżki
    * jagody mrożone 1/2 szkl.

    składnik dodatkowy:
    * cukier kryształ 1 i 1/2 szkl.

    składniki robocze:
    * woda 1/4 szkl. + 1/4 szkl.
    * żelatyna 4 łyżeczki
    * sok z cytryny 1 łyżka
    * masło do wysmarowania foremek

    dekoracja:
    * roztopiona czekolada
    * kiwi 1 szt.
    * nektarynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Ciepłe lody rabarbarowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Umieścić w garnuszku. Dodać zamrożone jagody, wlać wodę ( 1/4 szkl. ) i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wsypać żelatynę i energicznym ruchem wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. W dużej misce umieszczamy białka, cukier i wodę. Miksujemy ok. 2 minut.
    Następnie do garnka wlewamy wodę, tyle, aby dno naszej miski nie dotykało wody, ponieważ należy zrobić tzw. kąpiel wodną.Gdy woda w garze zagotuje się naszą miskę umieszczamy nad garnkiem i miksujemy mikserem masę ok. 10 minut. Masa stopniowo będzie gęstnieć. Powinna być lśniąca. Na koniec ubijania wlać owoce, dodać serek mascarpone, sok z cytryny i dalej miksować ok. 3 minut.
  • 3. Foremki metalowe do babeczek wysmarować masłem i wyłożyć folią spożywczą. Do każdej foremki w zależności od głębokości nałożyć 3-4 łyżki masy. Wstawić na całą noc do lodówki.
  • 4. Gdy lody będą dobrze schłodzone polać je czekoladą robiąc zygzaki. Na każdym ułożyć plasterek kiwi i nektarynki.

Porady

Ciepłe lody nie są tak sztywne jak te kupne, wiadomo z jakich względów. Są lekko kremowe i słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować