Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację.Sałatka na ciepło lub danie obiadowe jednogarnkowe, bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 szklanka komosy ryżowej / 2 szklanki wody
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 łyżki oliwy
    • 300 g łososia surowego
    • pieprz cytrynowy, sól do smaku
    • 5 brykietów szpinaku mrożonego
    • 2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Komosę ryżową przepłukać, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 15-20 minut.
    • Łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i gotować na parze przez 20 minut.
    • Rozgrzać oliwę i podsmażyć odciśnięty i posiekany szpinak.
    • Kaszę wymieszać z rozdrobnionym łososiem i szpinakiem.
    • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Porady

Komosa ryżowa, inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Superfood

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować