Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis podpatrzony u pani Doroty z Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Najlepszy jaki dotychczas miałam okazje wypróbować! Naleśniki wychodzą bardzo cienkie i smaczne. Podane z kwaskowatym kremem na bazie śmietany kremówki i lemon curdu. Serdecznie polecam!!!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. zimnej wody
    3/4 szkl. zimnego mleka
    szczypta soli
    3 łyżki stopionego masła

    Krem:
    150ml. śmietanki 30%
    100g. serka mascarpone
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    1/2 szkl. lemon curdu (najlepiej domowej roboty)

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Cieniutkie naleśniki z kwaskowatym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitego, dosyć gęstego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut.
  • 2. Krem: Śmietanę 30% ubić na sztywno mikserem z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i lemon curd, zmiksować do połączenia się składników.
  • Smażenie naleśników 3. Patelnię z niewielką ilością oleju rozgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki. Niewielką ilość ciasta wylać na rozgrzaną patelnie i usmażyć z obu stron do zarumienienia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
  • Posmarowane naleśniki 4. Usmażone naleśniki posmarować kwaskowatym kremem i lemon curdem (opcjonalnie). Zwinąć według uznania. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy