ciemny chleb konopny

  • wyświetlono: 113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten chleb ma intensywny smak za sprawą dodatku mąki konopnej i ziaren, idealnie pasuje do kanapek z mięsem

IMG_6363
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
350 ml ciepłej wody
10 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka miodu
łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
6 łyżek ziaren łuskanej konopii + trochę do wysypania
50g mąki z konopii
masło do wysmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

ciemny chleb konopny

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski robota. Całość wyrabiamy w robocie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
    Formę wysmarowujemy masłem - obsypujemy konopią i pieprzem. Ciasto wykładamy do formy, odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia - posypujemy konopią, nacinamy w kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200'C przez około godzinę.
    Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Porady

Mąka konopna ma dosyć intensywny smak, ilość dodawanej mąki zmienia nie tylko kolor, ale wpływa na walory smakowe pieczywa, które staje się bardziej wytrawne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciemne pieczywoDOMOWE PIECZYWOpieczywo z konopią

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z cukinią na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

Domowy chlen

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb

Nic nie może równać się z zapachem...

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

Dodane przez: akrobatka22

Chleb

.

Chleb swojski

Dodane przez: teresa-kr

Chleb swojski

Pyszny ,domowy chleb ,wg przepisu...

image-048bet1

Dodane przez: Sabinakuchcik

Chleb

Pięknie pachnie i zachwyci każdych...

chleb góralski

Dodane przez: Nina80

chleb góralski

Chleb góralski długo utrzymuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE