Ciemna "krówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170C stopni . Jajka ubijamy na białą masę. Mąki przesiewamy. Do jajek dodajemy cały czas ubijając po łyżce karmelu. Na koniec łopatką ( bez użycia miksera) dodajemy po łyżce mąki. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 30 min. Po czym zostawiamy na chwilę w piekarniku a po wyjęciu przekładamy na ściereczkę i studzimy . Po wystygnięciu kroimy na dwie części. Każdą nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy dokładnie , pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy ciasto kremem i wkładamy do lodówki na około godzinę, W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mleko i kakao. Doprowadzamy do wrzenia , co chwilę mieszając po czym studzimy i polewamy nią ciasto.
Komentarze