Ciemna "krówka"

5 (172 ocen)

Pyszne i wcale nie trudne ciasto do popołudniowej lub niedzielnej kawki

Składniki:

  • Biszkopt
    - 5 jajek
    - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy )
    - pół szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej

    Poncz:
    - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru

    Nadzienie:
    - 400ml śmietany kremówki
    - 2 łyżki kakao
    - szklanka cukru pudru
    - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany

    Polewa:
    - 50 g masła/margaryny
    - 3 łyżki słodkiego kakao
    - 2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciemna "krówka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160-170C stopni . Jajka ubijamy na białą masę. Mąki przesiewamy. Do jajek dodajemy cały czas ubijając po łyżce karmelu. Na koniec łopatką ( bez użycia miksera) dodajemy po łyżce mąki. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 30 min. Po czym zostawiamy na chwilę w piekarniku a po wyjęciu przekładamy na ściereczkę i studzimy . Po wystygnięciu kroimy na dwie części. Każdą nasączamy ponczem.
    Śmietanę ubijamy dokładnie , pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy ciasto kremem i wkładamy do lodówki na około godzinę, W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mleko i kakao. Doprowadzamy do wrzenia , co chwilę mieszając po czym studzimy i polewamy nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować