Ciasto Ciemna Charlotte

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników jabłek z masą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jajek
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    MASA JABŁKOWA:
    - 1,5 kg jabłek szara reneta
    - cukier waniliowy
    - garść rodzynek
    - garść skórki pomarańczowej
    - cynamon

    MASA:
    - 1,5 szkl. mleka
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - kostka masła lub margaryny
    - 3 łyżki mielonych orzechów włoskich

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    - 2 łyżki masła
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 6 łyżek kakao
    - 6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ciemna charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec po kolei produkty sypkie ( powoli mieszając). Przełożyć do dużej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić blaszką z wysokości ok pół metra i wstawić ponownie do wyłączonego piekarnika. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

    MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać, zetrzeć i zesmarzyć z resztą składników.

    MASA:
    Ugotować budyń z mleka, mąk, cukrów. Zmiksować masło na puch i powoli dodawać wystudzony budyń.

    POLEWA:
    Wszystkie składniki zagotować mieszając. Jeśli wyjdzie za gęsta rozrzedzić mlekiem, a gdy za rzadka zagęścić kakaem lub cukrem pudrem.

    Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na to masę budyniową, posypać zmielonymi orzechami i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować