Ciasto ciemna charlotte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec po kolei produkty sypkie ( powoli mieszając). Przełożyć do dużej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić blaszką z wysokości ok pół metra i wstawić ponownie do wyłączonego piekarnika. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, zetrzeć i zesmarzyć z resztą składników.
MASA:
Ugotować budyń z mleka, mąk, cukrów. Zmiksować masło na puch i powoli dodawać wystudzony budyń.
POLEWA:
Wszystkie składniki zagotować mieszając. Jeśli wyjdzie za gęsta rozrzedzić mlekiem, a gdy za rzadka zagęścić kakaem lub cukrem pudrem.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na to masę budyniową, posypać zmielonymi orzechami i polać polewą.
Komentarze