Gulasz wychodzi rewelacyjny!!! Salami nadaje mu innego, ciekawego smaku, a piwo i dodane przyprawy doskonale rozgrzewają. Jest to jedna z moich ulubionych odsłon gulaszu:) POLECAM!
Składniki:
Składniki:
• 3 cebule,
• 700 gram cielęciny,
• 150 gram salami,
• 3 ząbki czosnku,
• 200 ml ciemnego piwa,
• kostra do mięs pieczonych,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
• świeży koperek do posypania,
• ziarenka czerwonego pieprzu do podania,
• majeranek do smaku,
• ostra papryka do smaku,
• olej
Cielęcy gulasz na piwie z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy , kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
2.Między czasie mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą, papryką i pieprzem.
3.Cielęcinę dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy.
4.Następnie do mięsa dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance wody oraz wlewamy piwo. Gulasz przykrywamy i dusimy, aż mięso stanie się miękkie (około 40 minut u mnie).
5.Między czasie salami kroimy na mniejsze części. Pokrojone dodajemy do gulaszu pod koniec duszenia. Ewentualnie gulasz podlewamy jeszcze wodą (w zależności jaką chcemy uzyskać końcową konsystencje dania).
Na koniec całość zabielamy, dodajemy majeranek i zagotowujemy.
Gotowe.
Komentarze