Cielęcina z brukselką w koperkowym sosie

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cielęcina dość rzadko gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna!

IMG_20180423_133914
  • 4 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

80 dag cielęciny bez kości
20 dag brukselki
2 marchewki
1 pietruszka
4 łyżki mrożonego groszku
10 dag zielonej fasolki szparagowej
2 cebule
Mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
800 ml domowego bulionu mięsnego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony biały pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona do smaku
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki oliwy z chili

Sposób przygotowania przepisu:

Cielęcina z brukselką w koperkowym sosie

  • Przygotowanie1. Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie pokroić na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz por, podsmażyć kilka minut, aż mięso zbieleje, mieszać od czasu do czasu, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę oraz pietruszkę i brukselki, wsypać mrożony groszek, całość podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
  • Przygotowanie2. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.

    Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsobrukselkalatozimawarzywakoperekpotrawkaMama mnie nauczyłasos koperkowydla dziecikolacjaobiadsosduszone mięsosos mięsnywiosnadanie mięsnekuchnia polskajesieńcielęcinakuchnia babcina gorącodo kaszydo ryżuprzepis_miesiąca1000mięsna potrawkapotrawka z cielęciny
 

Komentarze

Podobne przepisy

sznycel z indyka

Dodane przez: marta625

Sznycel z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

Lekki obiad z delikatnej piersi...

image-14nadbh

Dodane przez: beniawojt

Gałeczki z indyka w sosie koperkowym

Delikatne,mięciutkie mięsko w aromatycznym...

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: danusia19671

Pulpety w sosie koperkowym

Mój smak z dzieciństwa, bardzo...

Dorsz w sosie koperkowym

Dodane przez: czekoladka

Dorsz w sosie koperkowym

Moja rodzinka bardzo lubi przygotowaną...

potrawka

Dodane przez: mamajagody_2010

potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

Podana z ogórkiem, smakuje idealnie

Klopsiki w sosie koperkowym

Dodane przez: bogusia82

Klopsiki w sosie koperkowym

Smaczne i aromatyczne klopsiki...