Cielęcina w sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Danie to stanowi wyjątkowe połączenie smaków - słodkiego i słonego. Podawane z mieszanką różnych gatunków sałaty i ziół jest świeże i zdrowe

  • Łatwy

Składniki:

  • - cielęcina: 500 gramów
    - sos śliwkowy: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - czosnek zabek: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - Mieszane gatunki sałaty (rukola, roszponka, strzępiasta): 200 gramów
    - papryka żółta: 0.5 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - szczypiorek cienki: 0.5 pęczka
    - kolendra posiekana: 2 łyżki
    - mięta posiekana: 2 łyżki

    - limonka: 1 sztuka
    - sos sojowy: 1.5 łyżki
    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 1.5 łyżeczki
    - sezam: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Smaż cielęcinę z obu stron, aż się lekko zarumieni. Dodaj posiekany drobno czosnek oraz sos śliwkowy. Smaż całość jeszcze chwilę, aż sos lekko się skarmelizuje. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj sos ze smażenia oraz ok. 1/3 szklani wody. Piecz cielęcinę w piekarniku w temperaturze 185 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
  • 2. Przygotuj sałatę. Umyj sałatę i ułóż na talerzach. Paprykę pokrój w cienkie paski, dodaj do sałatki. Szczypiorek potnij na paski o długości ok. 5 cm i razem z posiekaną kolendrą i miętą dodaj do sałaty.
  • 3. Przygotuj sos do sałaty. Wymieszaj sok z limonki, ocet ryżowy, sos sojowy oraz cukier trzcinowy w słoiczku. Sezam upraż na patelni (bez tłuszczu) i dodaj do sosu. Wymieszaj. Sosem możesz polać sałatę tuż przed podaniem, lub podawaj go w oddzielnym naczynku.
  • 4. Upieczoną cielęcinę pokrój na dość cienkie kawałki i układaj na sałacie. Polej sosem z pieczenia. Gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gotowe

To może cię zainteresować