Cielęcina w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cielęcinę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Smaż cielęcinę z obu stron, aż się lekko zarumieni. Dodaj posiekany drobno czosnek oraz sos śliwkowy. Smaż całość jeszcze chwilę, aż sos lekko się skarmelizuje. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj sos ze smażenia oraz ok. 1/3 szklani wody. Piecz cielęcinę w piekarniku w temperaturze 185 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
2.Przygotuj sałatę. Umyj sałatę i ułóż na talerzach. Paprykę pokrój w cienkie paski, dodaj do sałatki. Szczypiorek potnij na paski o długości ok. 5 cm i razem z posiekaną kolendrą i miętą dodaj do sałaty.
3.Przygotuj sos do sałaty. Wymieszaj sok z limonki, ocet ryżowy, sos sojowy oraz cukier trzcinowy w słoiczku. Sezam upraż na patelni (bez tłuszczu) i dodaj do sosu. Wymieszaj. Sosem możesz polać sałatę tuż przed podaniem, lub podawaj go w oddzielnym naczynku.
4.Upieczoną cielęcinę pokrój na dość cienkie kawałki i układaj na sałacie. Polej sosem z pieczenia. Gotowe :)
Komentarze