Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę.Koniecznie spróbujcie!Ps. cielęcinę śmiało możecie zastąpić np. mięsem z kurczaka!
Cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokrojoną w kostkę cielęcinę mieszamy z olejem kokosowym, zmiażdżonym pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku – odstawiamy na ok. 30 minut.
Tak przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut.
Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym.
Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą.
Komentarze