REKLAMA

Cielęcina po francusku

wyświetlono: 57 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Cielęcina w winnym, śmietanowo-cytrynowym sosie. Danie na wyjątkowe uroczystości!

opublikowany: 29.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Cielęcina - 900g
    Masło - 1 łyżka
    Marchew - 2szt
    Cebula - 2szt
    Por - 1szt
    Goździki - 2szt
    Gwiazdka anyżu - 1szt
    Woda - niecały litr
    Wino białe wytrawne - 250ml
    Sok z cytryny - 1 łyżka
    Zioła świeże: rozmaryn - 1 gałązka i tymianek - 3 gałązki
    Śmietanka (u mnie 30%) - 100ml
    Żółtko jaja - 2szt
    Mąka - 1-2 łyżki
    Sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Cielęcina po francusku 1. Mięso kroimy w plastry. Przesmażamy na maśle, aż zarumieni się lekko z obu stron. Dodajemy pora, marchew i cebule (można dodać w całości i przed podaniem wyciągnąć, lub pokroić w plastry i zostawić w sosie - ja tak zrobiłam), anyż, goździki, świeże zioła. Zalewamy wodą i winem.

    Dusimy na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyciągamy zioła, goździki, anyż (i ewentualnie korzenie). Dodajemy sok z cytryny.
    Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować i powoli dolewamy do dania. Gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty możemy jeszcze zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Przed podaniem sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą (np. owsianą). Mięso jest miękkie i kruche, a sos delikatny z lekkim posmakiem korzennych przypraw. Tym daniem na pewno zachwycicie swoją rodzinę!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytakkk

Karkówka po francusku

Karkówka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza połączeniu musztardy francuskiej z miodem. Pycha.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.11.2013 | wyświetlono: 4763 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE