Cieciorkowe frytki z piekarnika

5 (1 ocen)

Chrupiące zewnątrz delikatne w środku, czyli takie jak powinny być idealne frytki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.

Składniki:

  • podział konkursowy:
    Zestaw B:

    składniki podstawowe:
    1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
    serek wiejski
    szklanka passaty pomidorowej

    składniki robocze:
    3 szklanki wody
    łyżka oleju kokosowego
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka granulowanego czosnku
    łyżeczka suszonej pietruszki
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
    szczypta cukru
    pół łyżeczki octu balsamicznego
    bazylia suszona lub świeża
    ząbek czosnku
    pieprz
    sok z cytryny do smaku

    ***
    podział składników tradycyjny:

    frytki:
    1 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
    3 szklanki wody
    łyżka oleju kokosowego
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka granulowanego czosnku
    łyżeczka suszonej pietruszki
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

    sos pomidorowy:
    szklanka passaty pomidorowej
    sól
    szczypta cukru
    pół łyżeczki octu balsamicznego
    bazylia suszona lub świeża

    sos czosnkowy:
    serek wiejski
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cieciorkowe frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-252duij 1. Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca.
  • image-1nv2jx6 2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała.
  • image-0gjh80t 3. Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki.
  • image-24yy6pa 4. Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.
  • 5. W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy.
  • 6. Sos pomidorowy:
    Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy i posypujemy posiekana bazylią.
  • 7. Sos czosnkowy:
    Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 8. Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.

Porady

Do masy z cieciorki możemy użyć ulubionych przypraw np. ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować