Cieciorkowe frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca.
2.Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała.
3.Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki.
4.Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.
5.W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy.
6.Sos pomidorowy:
Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy i posypujemy posiekana bazylią.
7.Sos czosnkowy:
Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
8.Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.
Porady
Do masy z cieciorki możemy użyć ulubionych przypraw np. ziół prowansalskich.
Komentarze