Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i pożywne wegetariańskie danie na bazie ciecierzycy, z dodatkiem pieczarek, bakłażana i aromatycznych przypraw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciecierzyca 400 gram
    cebula 1 mała szt
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    olej kokosowy 1 łyżka
    bakłażan 1 szt
    pieczarki 200 gram
    pomidory krojone z puszki 1 puszka
    papryka słodka mielona 1 czubata łyżka
    majeranek 1 łyżka
    zioła prowansalskie 1 łyżka
    papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki
    przecier pomidorowy 2 łyżki
    natka pietruszki 1 pęczek
    mąka pszenna 1 łyżka
    sól
    pieprz

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać zimną tak, by wody było 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Pod koniec posolić.
    Na patelni rozgrzać oliwę i olej kokosowy. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, dusić kilka minut.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do bakłażana. Podsmażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać zawartość patelni do ciecierzycy. Gotować 5 minut.
    Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy i znów gotować 5 minut. Dodać przecier pomidorowy. Zagęścić danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy