Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać zimną tak, by wody było 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Pod koniec posolić.
Na patelni rozgrzać oliwę i olej kokosowy. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, dusić kilka minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do bakłażana. Podsmażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać zawartość patelni do ciecierzycy. Gotować 5 minut.
Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy i znów gotować 5 minut. Dodać przecier pomidorowy. Zagęścić danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze