ciecierzyca w karmelu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coś zdrowego do pochrupania w długie jesienne wieczory...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca (samodzielnie ugotowana lub z puszki): 2 szklanki
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - miód: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

Ciecierzyca w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę mieszamy w naczyniu z cukrem i olejem, rozkładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 30 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie mieszamy.

    Podpieczoną ciecierzycę (powinna być już chrupiąca) wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do miseczki, dodajemy miód i mieszamy. Solimy do smaku, mieszamy i wkładamy z powrotem na blaszkę, a tę do piekarnika. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Wyjmujemy, studzimy i jemy... Trochę się lepi, ale nam to nie przeszkadzało... A ktoś, kto nie zna ciecierzycy, myśli, że to jakieś orzeszki...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

image-0g1cpqy

4.5 (149 ocen)

Gruszki w karmelu

kamelajda Pyszne na gorąco. 1 godz. 10 min