Ciecierzyca po bretońsku

0 (0 ocen)

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z wędzoną kiełbasą jest bardzo smacznym i pożywnym daniem .

Składniki:

  • 400 gram ciecierzycy
    250 gram wędzonej kiełbasy
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka
    Majeranek

Ciecierzyca po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na 12 godzin, wodę odlewamy, ciecierzycę płuczemy, zalewamy nową wodą, gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Kiełbasę kroimy w pół plastry lub kostkę, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy roztarty majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy