Ciasto Truskawkowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione ciasto mojej rodziny :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 łyżek oleju
    12 łyżek wody
    Krem:
    Kostka masła
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    Około pół kilograma truskawek

Ciasto truskawkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto truskawkowe 1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Osobno ubić białka i połączyć z ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni, około 35 minut.
    Krem:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą wymieszać z mąkami i wlać na gotujące się mleko. Zagotować do zgęstnienia. Osobno ubić masło z cukrem waniliowym i dodać wystudzoną masę.
    Na wystudzony biszkopt rozsmarować krem, na to wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Porady

Do kremu można dodać łyżkę wódki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy