Ciasto z jabłkami-salceson

5 (164 ocen)

  • 40 min

Łatwe w wykonaniu, puszyste, wilgotne w sam raz do porannej kawy. Ciasto dla zapracowanych. Uczta dla smakoszy ciast z dodatkiem jabłek.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha 40x14 cm
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    1 szklanka oleju
    4 jabłka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Szczypta soli
    1/4 łyżeczki cynamonu
    Do dekoracji: polewa czekoladowa, orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami-salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić i ubić robotem z cukrem na puszystą białą masę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, oprószyć cynamonem, dodać do ciasta i wymieszać. Blachę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto do formy, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu oblać ciasto polewą czekoladową, udekorować kawałkami orzechów.

Porady

1.Do ciasta można dodać rodzynki oraz wiórki czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować