Ciasto ziemniaczane z serem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Na oleju podsmażamy paprykę. Oprószamy solą i pieprzem.
2.Do ziemniaków dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy masę. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównujemy.
3.Na masę ziemniaczaną wykładamy podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypujemy startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze