Ciasto Zebra z polewa czekoladowa i wiorkami

  • wyświetlono: 339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Składniki 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mineralnej wody gazowanej 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm,bądź formy do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka. W tym czasie czekoladę gotowa rozpuszczamy nad parujaca woda. Gdy uzyskamy już czekoladę rozpuszczone polewamy ciasto i posypujemy workami:-) Smacznego :-)

IMG_20180627_144745_285
  • 8 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

Składniki
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 tabliczki czekolady
10dag wiórkow kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Zebra z polewa czekoladowa i wiorkami

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy.

    Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy.

    Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.

    Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej.

    I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
    Całość ubijamy jeszcze chwilę.

    Ciasto dzielimy na dwie części.

    Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

    Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką.

    Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać).
    Rozpuszczamy czekoladę nad para i polewamy zrobione ciasto. Na koniec posypujemy wiorkami kokosowymi

    Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

image-28f4mn5

Dodane przez: angelika93

Ciasto zebra z bananową wkładką i truskawkami

Wyśmienicie smakuje, a do tego...

image-0k9bf6e

Dodane przez: Anetq87

Ciasto Zebra z truskawkami i bita śmietaną

Co może być lepszego niż połączenie...

Ciasto zebra

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto zebra

jest bardzo proste do zrobienia,a...

Zebra z herbatników i bitej śmietany.

Dodane przez: gogusia

Ciasto zebra z herbatników i bitej śmietany

Proste ciasteczko bez pieczenia.

Ciasto "Zebra"

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Zebra"

Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto,...

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE