Masa ze serków homogenizowanych:
800g serków homogenizowanych jagodowych
1 żelatyna deserowa dr Oether
50ml zimnej wody
100 ml gorącej wody
0,5 łyżeczki żelatyny
2 galaretki poziomkowe
Dodatkowo:
425g koktajl owocowy w lekkim syropie (owoce tropikalne)
Ciasto z serków homogenizowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
2.Z Kubusia odlać szklankę, rozmieszać w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotować, w chwili gotowania wlać Kubusia z budyniami i chwilę pogotować. Masę wylać na przestudzony biszkopt.
3.Galaretki rozpuścić w 1l wody, odlać szklankę i rozmieszać w niej 0,5 łyżeczki żelatyny. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, odcedzić na sitku.
4.Masa ze serków homogenizowanych: w misce połączyć ze sobą zimną wodę oraz wrzątek, dodać żelatynę deserowa i chwilę zmiksować, wlać do serków homogenizowanych, ponownie chwilę zmiksować, dodać odłożone ½ szklanki galaretki w której rozmieszana została żelatyna.
5.Na krem budyniowy wylać połowę masy ze serków homogenizowanych, wyłożyć pokrojone drobno owoce tropikalne i ponownie pozostałą część masy ze serków.
6.Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze