Ciasto ze smażonym słonecznikiem

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo często gości na naszym stole.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:

    7 jajek
    18 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag cukru pudru
    12 dag orzechów włoskich mielonych

    Masa:

    puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych

    Słonecznik smażony:

    30 dag słonecznika łuskanego
    10 dag margaryny
    8 łyżek mleka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze smażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier puder, ciągle ubijając, dodajemy mielone orzechy, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przekładamy do formy i pieczemy na złoty kolor, studzimy.
    Dzielimy na dwa placki.
    Margarynę i masło ucieramy i dodajemy stopniowo masę krówkową.
    Masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim, a jego wierzch smarujemy powidłami.
    Roztapiamy 10 dag margaryny z mlekiem i cukrem, wsypujemy słonecznik i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż słonecznik się zrumieni.
    Studzimy i wykładamy na wierzch placka.

Porady

Jeżeli masa słonecznikowa jest za sucha, dolewamy mleka w trakcie smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować