Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem i delikatnie mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.
2.2. Margarynę ucieramy, dodajemy masę krówkową. 1/3 margaryny topimy, dodajemy 2 łyżki cukru i słonecznik, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę, pieczemy do zrumienienia w piekarniku (10-15 minut). Wystudzony słonecznik kruszymy i dodajemy do masy.
3.3. Biszkopt przekrawamy, smarujmy połową masy, wykładamy herbatniki (można namoczyć w odrobinie alkoholu), na nie drugą połowę masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Polewamy polewą i dekorujemy.
Komentarze