Ciasto ze śliwkami z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą. Kiedy piana jest sztywna dodajemy około 1 łyżki cukru i ubijamy pół minuty.
Do żółtek dosypujemy pozostały cukier- miksujemy krótko.Dodajemy śmietanę, olej, aromat- miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, ale nie tępe.
Pianę z białek dodajemy w 3 etapach- mieszamy łyżką.Ciasto wylewamy na blachę 24 x 29 cm, i posypujemy łyżką maki. Układamy śliwki przecięte na pół skórką do dołu i posypujemy cukrem.
Robimy kruszonkę i kładziemy na ciasto.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze