Ciasto ze śliwkami z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest wilgotne, a zarazem chrupiące.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    około 20-30 śliwek
    3 płaskie szklanki maki typ 480
    5 jajek
    3/4 szklanki śmietany 12 %
    1/3 szklanki oleju
    niepełna szklanka cukru
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat śmietankowy
    szczypta soli
    1 łyżka mąki
    cukier puder
    Kruszonka:
    około 1 szklanki mąki
    80-100 g masła
    1/4 szklanki cukru

Ciasto ze śliwkami z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą. Kiedy piana jest sztywna dodajemy około 1 łyżki cukru i ubijamy pół minuty.
    Do żółtek dosypujemy pozostały cukier- miksujemy krótko.Dodajemy śmietanę, olej, aromat- miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, ale nie tępe.
    Pianę z białek dodajemy w 3 etapach- mieszamy łyżką.Ciasto wylewamy na blachę 24 x 29 cm, i posypujemy łyżką maki. Układamy śliwki przecięte na pół skórką do dołu i posypujemy cukrem.
    Robimy kruszonkę i kładziemy na ciasto.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.
    Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy