Ciasto:
2 I 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dag smalcu
20 dag margaryny
pół szklanki cukru
2 żółtka
łyżka śmietany
sól, tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie:
1 kg śliwek węgierek
1 opakowanie cukru waniliowego z dodatkiem cynamonu
Kruszonka:
szklanka mąki
15 dag margaryny
1.3 szklanki cukru pudru
Ciasto ze śliwkami węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, smalec i margarynę, posiekać nożem, dodać cukier, szczyptę soli, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy . Na cieście ułożyć śliwki skórką do ciasta, posypać cukrem waniliowym z cynamonem.
2.Kruszonka:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojoną margarynę, cukier puder, mieszać wszystko rozcierając w palcach do powstania lekkich grudek, rozłożyć równo na owoce. Wstawić ciasto do piekarnika na 45 min. w temp. 180*C.
Pianka cytrynowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem, kiedy piana będzie już sztywna dodać kisiel i ponownie krótko ubijać pianę.
Po upływie 40 minut pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na 5 min do zarumienienia się piany na wierzchu ciasta.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i schłodzić.
Komentarze