Ciasto ze śliwkami węgierkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Proste i smaczne ciasto do kawy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 I 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 dag smalcu
    20 dag margaryny
    pół szklanki cukru
    2 żółtka
    łyżka śmietany
    sól, tłuszcz i bułka tarta do formy

    Nadzienie:
    1 kg śliwek węgierek
    1 opakowanie cukru waniliowego z dodatkiem cynamonu

    Kruszonka:
    szklanka mąki
    15 dag margaryny
    1.3 szklanki cukru pudru

    Pianka:
    2 białka
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie kisielu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto ze śliwkami węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, smalec i margarynę, posiekać nożem, dodać cukier, szczyptę soli, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.

    Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy . Na cieście ułożyć śliwki skórką do ciasta, posypać cukrem waniliowym z cynamonem.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojoną margarynę, cukier puder, mieszać wszystko rozcierając w palcach do powstania lekkich grudek, rozłożyć równo na owoce. Wstawić ciasto do piekarnika na 45 min. w temp. 180*C.

    Pianka cytrynowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, kiedy piana będzie już sztywna dodać kisiel i ponownie krótko ubijać pianę.

    Po upływie 40 minut pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na 5 min do zarumienienia się piany na wierzchu ciasta.
    Po upieczeniu ciasto wyjąć i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować