CIASTO ZE ŚLIWKAMI POD PIERZYNKĄ

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

mogą być śliwki mrożone...

  • 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki proszku do pieczenia
    margaryna
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    pierzynka:
    5 białek
    niepełna szklanka cukru
    budyń ' czerwony" np wiśniowy lub malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na średniej wielkości blasze, 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika.
    Na cieście ułożyć połówki śliwek (dosyć gęsto).
    Następnie ubić białka dodając stopniowo cukier a pod koniec ubijania budyń . "pierzynkę" wykładamy na śliwki. Pozostałe ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować