Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Ciasto ze śliwkami...kojarzy mi się dzieciństwem.Ogród pełen śliwek,więc i ciasta nie brakowało.Z tą różnicą,że kiedyś to mama robiła cisto a dziś musiałam zrobić je sama :)

Składniki:

  • ok.10 sztuk śliwek
    200 g miękkiego masła
    250 g mąki
    100 g cukru
    5 łyżek mleka
    3 jajka
    2 łyżki cukru brązowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g płatków migdałów

Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy na przemian po jednym jajku,nie przerywając mieszania i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszonymi migdałami.Ja rozkruszyłam je w ręce.Jeśli używamy całych migdałów należy je posiekać.Na końcu dodajemy mleko.Tortownice o wymiarach 22 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto,wyrównujemy brzegi.Układamy na wierzchu ciasta umyte połówki śliwek.Śliwki posypujemy cukrem brązowym.Wierzch ciasta możemy obsypać płatkami migdałów.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.

Komentarze

Podobne przepisy