Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruszonkę:
Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki i schłodzić około pół godziny.
2.Ciasto:
Mikserem ucierać masło (wcześniej wyjęte z lodówki żeby zmiękło) z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, około 5-8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
3.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w 180 stopniach.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto upieczone w okrągłej formie będzie wyższe i pulchniejsze.
Komentarze