Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybkie ciasto do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    200g masła
    200g cukru pudru
    250g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

    Na kruszonkę:
    pół kostki masła
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki

    Dodatkowo:
    śliwki bez pestek świeże lub mrożone
    cukier puder do posypania

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruszonkę:
    Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki i schłodzić około pół godziny.
  • 2. Ciasto:
    Mikserem ucierać masło (wcześniej wyjęte z lodówki żeby zmiękło) z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, około 5-8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • 3. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w 180 stopniach.
    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto upieczone w okrągłej formie będzie wyższe i pulchniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy