Przepis niezwykle prosty, a składniki znajdą się w każdej lodówce.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
3,5 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
śliwki, wypestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 10 śliwek
3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania
Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę - przesiać. Wymieszać z cukrem i solą.
Jajka, mleko, masło, wanilię - umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek.
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 45 minut
Komentarze