Ciasto brownie ze śliwkami

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od siostry .

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g masła
    1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
    250 g cukru pudru
    4 jajka
    kilka kropel aromatu waniliowego
    150 g mąki - u mnie tortowa
    szczypta proszku do pieczenia
    40 g kakao w proszku

    Składniki na krem czekoladowy:
    całe jajka, 2
    szklanki cukru, 3/4
    masło bez oleju, kostka
    sól, szczypta
    spiritus albo wódka, 25 ml
    cukier waniliowy, 1
    czekolada deserowa, tabliczka

    Dodatkowo:
    400 g suszonych śliwek
    1 opakowanie gotowej polewy mlecznej czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto brownie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    W rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do wrzenia.
    Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę .Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Każde dopiero po tym, jak poprzednie wejdzie w masę. Gdy uzyskamy ją gładką, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.

    2.Krem:
    Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.

    3.Wyłożyć ciasto i posmarować na nie krem czekoladowy. Na tak przygotowane ciasto, ułożyć rzędami śliwki. Polać całe ciasto ze śliwkami rozpuszczoną polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować