Składniki na ciasto:
200 g masła
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
250 g cukru pudru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
150 g mąki - u mnie tortowa
szczypta proszku do pieczenia
40 g kakao w proszku
Składniki na krem czekoladowy:
całe jajka, 2
szklanki cukru, 3/4
masło bez oleju, kostka
sól, szczypta
spiritus albo wódka, 25 ml
cukier waniliowy, 1
czekolada deserowa, tabliczka
Ciasto brownie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
W rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę .Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Każde dopiero po tym, jak poprzednie wejdzie w masę. Gdy uzyskamy ją gładką, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
2.Krem:
Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
3.Wyłożyć ciasto i posmarować na nie krem czekoladowy. Na tak przygotowane ciasto, ułożyć rzędami śliwki. Polać całe ciasto ze śliwkami rozpuszczoną polewą czekoladową.
Komentarze