Ciasto z zapiekaną śmietaną

4.5 (169 ocen)

Ciasto wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Jest bardziej delikatne w smaku i puszyste.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 margaryna
    3/4 szkl cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    odrobina aromatu śmietankowego

    Masa:
    3 opakowania śmietany 18% (po 400 g każde)
    2 żółtka
    6 białek
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z zapiekaną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy żóltka, cały czas ucierając. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i aromat śmietankowy. Całośc miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa: białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami śmietanę, budyń śmietankowy oraz wiórki kokosowe, chwilę miksujemy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy ostrożnie pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto w blaszce. Do reszty pozostałego ciasta dodajemy odrobinę mąki i rwiąc palcami ciasto na kawałki, układamy je na masie śmietanowej. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować