Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 10018 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 1

Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest lekkie i puszyste, w sam raz do kawki.

KatarzynaJ
  • 75min

Składniki

Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
4 łyżki oleju
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Wkładka serowa:
500g sera białego
5 jajek
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g margaryny
2 łyżki budyniu waniliowego
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Masa budyniowa:
500ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
kolorowe perełki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewamy olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy ocet i mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Wkładka serowa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ucieramy. Dodajemy zmielony ser oraz budyń. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 5. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie oraz cukier. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy.
  • 6. Na ciemny biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, wyrównujemy. Kładziemy ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowujemy drugą część masy budyniowej. Na to wykładamy gęstą masę brzoskwiniową, wyrównujemy. Wierzch przykrywamy biszkoptem jasnym. Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy kolorowymi perełkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe

Dodane przez: ewaeu

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe...

Lekkie ciasto bez pieczenia. Pianka...

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym- łatwe, szybkie i tanie

Dodane przez: AnkaFiranka

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym-...

Ciasto jogurtowe wzbogaciłam o...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

Dodane przez: pierniczkowo

Ciasto serowo-brzoskwiniowe z galaretką

Proste i smaczne ciasto z brzoskwiniami...

serowo-brzoskwioniowa pychotka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

Ideale ciasto na wyjątkowe okazje....

ciasto

Dodane przez: pm135

Ciasto z musem gruszkowo-brzoskwiniowym

To jedno z moim najsmaczniejszych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE