Ciasto z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, solą i poszatkowaną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż masa się trochę spieni. Dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Następnie dodać białko i delikatnie wmieszać je w ciasto. Do tortownicy przełożyć 1/2 ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.
Komentarze