Ciasto z wiśniami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki o średnicy 25cm, wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
2.Sporządzić krem: w 1/2 szklanki rozmieszać budyń oraz mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia masy. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.
3.Wiśnie poukładać na lekko przestudzonym budyniu, delikatnie wkładając je częściowo do masy budyniowej.
4.Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, lekko tężejącą wylać na wiśnie. Schłodzić w lodówce.
Komentarze