Ciasto z wiśniami

5 (183 ocen)

  • 55 min

Pyszne, proste, ucierane ciasto idealne na wiśniowy sezon.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
    13 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 jaja
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 50 dag świeżych wiśni (bez pestek)
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy ucierając nadal. W trakcie ucierania wlać mleko.
  • 2. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją z ciastem.
  • 3. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. W ciasto powtykać oczyszczone owoce. Piec ok. 40 minut w średnio nagrzanym pierniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast wiśni można użyć innych owoców, np. jabłka, śliwki, rabarbar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować