Pyszne, proste, ucierane ciasto idealne na wiśniowy sezon.
55 min
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
13 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 jaja
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 50 dag świeżych wiśni (bez pestek)
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy ucierając nadal. W trakcie ucierania wlać mleko.
2.Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją z ciastem.
3.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. W ciasto powtykać oczyszczone owoce. Piec ok. 40 minut w średnio nagrzanym pierniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast wiśni można użyć innych owoców, np. jabłka, śliwki, rabarbar.
Komentarze