Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową

0 (0 ocen)

Puszyste ciasto z budyniem zupełnie innym, nie za słodkim - przygotowanym na mleku zagęszczonym i winie musującym. Na uwagę zasługuje także wymyślona przeze mnie kruszonka z płatków ryżowych i kokosu, przyjemnie chrupka, wilgotna i miękka jednocześnie. Agrest podkreśla i balansuje smak ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    1/3 szklanki oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    3 kartony mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (3 x 340g, tj.319ml)
    2 szklanki wina musującego 10% alkoholu
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki kaszy manny
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Kruszonka:
    1 kopiasta szklanka płatków ryżowych
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1/3 szklanki cukru
    125 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    500 g agrestu - ok. 2 i 1/2 szklanki (np. czerwony)
    3 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 1. Składniki przeznaczone na ciasto utrzeć. Następnie masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 min (180 st. C).
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 2. Ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch posypać równomiernie 3 łyżkami kaszy manny i wyłożyć owocami.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 3. Wszystkie opakowania mleka zagęszczonego, wino, cukier oraz wszystkie opakowania proszku budyniowego dokładnie wymieszać w garnku. Nadal mieszając, ugotować gęsty budyń.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 4. Garnek zdjąć z ognia, wsypać 4 łyżki kaszy manny i energicznie wymieszać. Ponownie postawić na ogień i gotować jeszcze 1 min, mieszając.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 5. Gorącą lub ciepłą masę wyłożyć na agrest.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 6. Składniki przeznaczone na kruszonkę zagnieść.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 7. Kruszonką pokryć wyłożony budyń.
  • Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową 8. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 30 - 35 min (180 st. C) - aż kruszonka się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować