Ciasto z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukry. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Pianka truskawkowa: Truskawki zmiażdżyć lub zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, gdy będzie zimna połączyć z truskawkami. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać zimną owocową galaretkę. Krótko zmiksować. Większą część masy przełożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią i wyłożyć pozostały krem. wierzch udekorować truskawkami.
Komentarze