Ciasto z truskawkową pianką

5 (183 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne, miękkie i puszyste ciasto. Biszkopt o aromacie kawy wspaniale podkreśla smak truskawek w kremie. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Cukier waniliowy

    Pianka truskawkowa:
    660ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
    500g truskawek + truskawki do dekoracji ok. 700g
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukry. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Pianka truskawkowa: Truskawki zmiażdżyć lub zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, gdy będzie zimna połączyć z truskawkami. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać zimną owocową galaretkę. Krótko zmiksować. Większą część masy przełożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią i wyłożyć pozostały krem. wierzch udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować