Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i kokosem :-))
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 jajka
Masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
100 g cukru
3 łyżki mleka
120 g masła
Ciasto z truskawkami pod kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy, gotując wszystko w rondlu, studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do momentu aż składniki połączą się.
2.Masa kokosowa:
Składniki na masę kokosową (masło, mleko, cukier) gotujemy w rondelku, gdy masło rozpuści się dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
3.Blaszkę o wymiarach 25/35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, rozkładamy truskawki pokrojone w kostkę, następnie posypujemy masą kokosową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 45- 55 minut. Gdy wiórki zaczną się szybko rumienić, przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Komentarze