To szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Mimo to otrzymujemy bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne ciasto. Spora dawka cukru waniliowego, zapewnia mi nie tylko wspaniały smak, ale i zapach.
Szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Mieszać, aby cukier się rozpuścił, po czym odstawić do ostygnięcia.
2.Do zimnego masła dodać jajka, stopniowo wsypywać mąkę, dodać proszek do pieczenia, ucierać przez chwilę mikserem.
3.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20×30) i wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojony z kostkę rabarbar i przekrojone na połówki truskawki. Całość posypać cukrem.
4.Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i wlać rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
5.Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 40minut.
Komentarze